Terminal Chauffeur
Het vak Terminal Trekker Chauffeur wordt niet vaak uitgelicht. Je kunt eigenlijk wel zeggen, het wordt vergeten. Dat is jammer, want ook deze mensen zijn hard nodig. De container staat niet zomaar klaar op de juiste plek. En is ook niet zomaar voor een dock verdwenen. Daar zijn toch echt terminal trekker chauffeurs voor nodig. Ik wilde er graag meer van weten en plaatste een oproep op Facebook. Gerwin Heij werd getagd, volgens kennissen is hij dé man om mij uitleg te geven. Gerwin is in hart en nieren een échte chauffeur. Na een aantal jaren als internationaal chauffeur, nam hij een kijkje in dit vak. En sindsdien is hij er niet meer weg te slaan bij DPD.
Over DPD
DPD Nederland is een onderdeel van de internationale Geopost, dat weer deel uitmaakt van het Franse Groupe La Poste. Zij zijn de grootste speler op de Europese markt van pakketverzenders. Dagelijks staan er wereldwijd zo'n 57.000 medewerkers klaar om 8,3 miljoen pakketten te vervoeren. Ze verzenden naar ruim 230 landen en vanuit 100.000 Pickup parcelshops ontvangen en versturen klanten hun pakketten.
Droombaan?
Het was de bedoeling dat Gerwin het tijdelijk zou gaan doen, maar inmiddels is hij alweer 6 jaar actief als terminal trekker chauffeur. Ik ben benieuwd naar zijn eigenlijke plan? En dan begint hij te vertellen: “Ik ben dankbaar voor alle ervaringen, maar zou niet meer terug willen als chauffeur in de nacht. Ik heb nu vaste roosters volgens een tweeploegendienst en dat is zalig. Ik weet hoe laat ik begin en hoe laat ik klaar ben. Ik heb gewoon pauzes en mag ook nog eens vrachtwagen rijden. Dat is toch fantastisch? Ik rijd nog steeds in mijn ‘oude’ wagen, waarbij ik voorheen bij mijn vorige werkgever reed. Toen zij de boel verkochten, kon ik inclusief wagen mee. De DAF is helemaal verbouwd en dus fiks aangepast, super! Er zitten nog 10 luchtbalgen onder, die te bedienen zijn onder het hefraam”.
Speciale DAF
De meeste terminal trekker chauffeurs rijden met een Terberg terminal trekker, Gerwin met zijn speciaal omgebouwde DAF. Wordt er niet raar gekeken? “Nee hoor, zeker niet”, antwoord hij. “We doen met z’n allen het werk. En we werken er allemaal hard voor! Wist jij trouwens dat hier per dag ongeveer 150 tot 180 duizend pakketten doorheen gaan? Reken maar eens uit hoeveel dat is in één week”. Nou is rekenen niet mijn sterkste kant, maar het is wel véél, bedenk ik mij. En dat moet allemaal snel om op tijd bij de klant te zijn!
Het vak leren
Het maakt Gerwin niet uit welk dagdeel hij werkt. Het liefst overdag, dan valt het weekend het gunstigste. De nachten zijn ook leuk om te werken, dan kunnen alle lampjes aan. Maar Gerwin verzekert mij ervan dat het dan ook allemaal moet doorgaan. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Gerwin werkt ook nieuwe mensen in. De ene keer gaat dat gemakkelijker dan de andere keer. “Ze moeten natuurlijk alles leren, maar als ze dan met mijn wagen schade rijden, is de lol er gauw vanaf. Dat doet pijn, dan hoop je maar dat ze er wel van leren. Dan is de schade niet voor niets geweest”.
En doorrr
Gerwin kan zeer gepassioneerd over het vak als terminal trekker chauffeur vertellen, maar ook hij moet weer aan de slag. Pakketten blijven komen, het werk staat nooit stil. Helaas kan ik niet alles zichtbaar fotograferen, dus nemen we afscheid. Zodra ik van het terrein vertrek en nog even alles op mij laat inwerken, bedenk ik mij dat er écht veel bij komt kijken, wanneer je online iets besteld. En dan binnen 48 uur je pakket aan de deur staat!
Gerwin, bedankt voor jouw tijd,
Jantine